Inloggen

Zoeken

 

Grote Club Actie
Sponsoren

Superlotkopers


terug naar vorige scherm
Blog voorzitter-Nieuwjaar

 
14-1-2018 | 

We vieren het 8ste lustrum van HCP. Op 12 december 1977 werd onze hockeyclub opgericht. Veertig jaar later kijken we uit naar een vierde veld, hebben we 1000 leden en een prachtig functioneel clubhuis. Wat hebben we als familieclub een grote ontwikkeling doorgemaakt.

>

Het lustrum gaat gevierd worden met elke maand een nieuwe activiteit voor wisselende doelgroepen. De werkgroep onder leiding van onze eigen Mister Danny Admiraal heeft echt hele gave activiteiten bedacht. Ik roep allen op daar gezellig aan deel te nemen en mee te vieren dat HCP de leukste hockeyclub van onze omgeving is, waar je met vrienden en met plezier lekker kan sporten en gezond bewegen. Hou de aankondigingen op de website en Facebook in de gaten.

>

In mijn Nieuwjaarstoespraak van 2017 sprak ik over drie trends en uitdagingen die echter ook onverkort voor 2018 in beeld zijn:

1)Ledenontwikkeling en capaciteit.

Het vierde hockeyveld gaat er komen, we zijn er blij mee, maar het komt pas op zijn vroegst in de zomer van 2019. We moeten dus nog twee jaar schipperen met een stagnerende ledenontwikkeling, een flinke wachtlijst en enorme druk op de velden. Het zal het nodige vergen van bestuur en technische commissie om dit in goede banen te leiden.

2)Ambitie en financiën.

We zijn financieel gezond. In 2017 hebben we minder uitgegeven aan rentelasten en daarom kon er meer worden uitgegeven aan de kwaliteit van de hockeytrainingen. Daarnaast neemt echter de roep om investeringen en meer geld voor hockey toe (bijvoorbeeld een ballonhal in de winter).

>

We moeten alle redelijke verzoeken overwegen, maar het blijft noodzakelijk op de langere termijn vooruit te kijken. Is dat wat we nu willen ook dan nog te betalen? Welke ambitie hebben we? De kascontrolecommissie heeft daarom geadviseerd om met een meerjarenbegroting te gaan werken.

3)Personele invulling.

In 2017 hebben diverse vrijwilligers afscheid genomen nadat ze een langere tijd mee hebben geholpen om HCP te laten functioneren. Dat is jammer, immers raak je veel ervaring kwijt, maar het is ook een gezonde situatie, want met nieuwe mensen komen ook weer nieuwe ideeën en kansen.

Een aantal functies zijn gelukkig opgevuld, maar er zijn nog meer handen nodig. Zo kijken we reikhalzend uit naar leden voor de trainingscommissie. Die is er nu helemaal niet meer, maar wel hard nodig. Geef je alsjeblieft vandaag nog ervoor op en kom je club helpen.

>

In meer algemene zin zie ik de trend dat het steeds moeilijker wordt om ouders te interesseren om mee te helpen bij de club waar hun kind sport. Onlangs sprak ik met een vriend die een dochtertje heeft op een andere hockeyclub. Hij klaagde erover verplicht te worden om mee te helpen en bijvoorbeeld bardiensten te draaien terwijl de hockeyclub niet tegemoet kwam aan een aantal wensen die hij had voor zijn dochter. Hij zag de club als een bedrijf dat een prestatie levert voor de contributie die wordt betaald. Eerst voldoen aan mijn wensen en dan pas mij vragen stellen.

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat een sportvereniging niet alles op alles moet zetten om een veilige omgeving te creëren waarbinnen kinderen en volwassen lekker en met plezier kunnen bewegen. Dat we niet ons uiterste best moeten doen om begeleiding aan te bieden voor training en het verbeteren van de prestaties daarbij. Dat we niet door de knieën gaan voor een soepele dagelijkse organisatie van HCP.

>

Maar lieve mensen. Die vereniging zijn wij, niet zij. Via onze kinderen (en soms ons zelf) zijn we onderling verbonden èn veroordeeld om er samen wat van te maken en ons steentje bij te dragen aan het reilen en zeilen. Er is geen personeel in dienst. Alle actieve personen zijn onbezoldigd. Samen laten we HCP bloeien.

-Daar leren kinderen omgaan met het succes van winst en de droefenis van verlies.

-Daar ervaren kinderen, maar ook volwassenen, wat het betekent om onderdeel te zijn van een team en hoe zich dat verhoudt tot individuele ­wensen en doelen.

-Daar kunnen kinderen ontdekken dat het goed is om iets van jezelf terug te geven aan de groep, aan de maatschappij, aan je hockeyvereniging.

>

Feit is echter dat in toenemende mate er jonge spelers zijn die er geen eer in scheppen om datgene wat ze zelf hebben geleerd van ouderejaars ook door te geven aan de jongerejaars. Ze kiezen ervoor meer te verdienen bij de supermarkt, of bijvoorbeeld bij een trainingsschool zoals Movella, die beter betalen dan HCP.

Begrijp me goed, ik heb niets tegen dat kinderen verdienen bij de supermarkt of Movella, maar als je daarnaast niet ook je ding doet voor HCP, dan mis je het punt waar het in een vereniging om gaat, namelijk samen voor elkaar, sociaal en verantwoordelijk.

>

De trend die we daarnaast zien is dat professionele trainingsscholen een grote hoeveelheid trainingen in de regio wegzetten. We vragen ons af of dat de toekomst is, trainingen via een commerciële trainingsschool, die gebruik maakt van jongens en meisjes die door ons zelf zijn opgeleid, maar niet voor de eigen club in actie willen komen. Ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat zo’n scenario angst inboezemt. Verlies van eigen capaciteit en dan flink gaan betalen voor trainingen voor de teams. We zullen er een antwoord op moeten vinden.

>

We kijken uit naar 2018:

·Met zowel het Dames 1 als het Heren 1 team nog steeds in de race voor de Silvercup! Natuurlijk gaan we weer allemaal kijken en aanmoedigen.

·Met zitbankjes buiten en nieuw meubilair binnen voor een aangename beleving van wedstrijd en nazit.

·Met een feestelijk jubileumjaar en diverse leuke activiteiten om aan deel te nemen. Schrijf alvast in de agenda: zaterdag 23 juni de Grote Lustrum Slotdag!

·Er gaat in 2018 met de gemeente gewerkt worden aan de technische en financiële invulling van het vierde veld. Wordt het een zand ingestrooid veld, of gaan we water gebruiken? Willen we dan semiwater of volwater? Willen we dat dan liever op het 4e veld of beter op veld 1 of 2? Hoe zit het financieel? Voldoende vragen om te onderzoeken en met de leden over in gesprek te gaan.

·Wat anders wordt in 2018 is de kledingverkoop. De tenues van Club Colors blijven, maar er was kritiek op het gebrek aan gemak om te kunnen passen, op de verzendkosten en het feit dat je de materialen niet gelijk mee kan nemen. Doordat Hockey Republic dichtbij een grote winkel heeft geopend hebben we een goede deal met hen kunnen sluiten. De HCP kleding hangt in de winkel en kan je dus passen en direct meenemen. Er is gratis parkeren voor de deur. HCP krijgt daarvoor onder andere een potje van € 5.000,- waaruit we hockeymaterialen mogen aanschaffen. Voor alle leden is er eenmalig een kortingsbon van €10,- om te besteden.

·Dames 1 en Heren 1 zullen vanaf dit seizoen in het nieuw worden gestoken. Ze gaan onze trotse kleuren dragen met het logo van de nieuwe hoofdsponsor "Optiek Pijnacker”. We zijn zeer verheugd dat deze lokale sponsor zich aan HCP heeft verbonden en in het grote gat durfde te stappen dat door het terugtrekken van de Rabobank was ontstaan. Mocht iemand toe zijn aan een bril of test en daarbij een vakkundig en vriendelijk advies willen, dan beveel ik deze opticien aan de Oostlaan van harte aan om eens bij langs te gaan.

>

De Grote Clubactie heeft dit jaar een recordopbrengst opgeleverd. Ik noem de namen van de fantastische organisatoren die dit voor elkaar hebben gebokst: Helga, Lorenza en Cinzia. Vorige keer was er al een record van €6.500,- maar dat is opnieuw en flink overtroffen. Ze hebben nu bijna €10.000,- bijeen gebracht voor HCP. Een fantastisch resultaat en zeker een applaus waard!

>

We gaan zo de prijzen uitreiken aan de kinderen die het beste resultaat in hun leeftijdscategorie hebben bereikt.

>

Maar eerst wens ik namens het bestuur jullie allemaal een verbindend, gezond en sportief 2018.

 

Daan Zwart

Voorzitter HCP

Blog 12/januari 2018

[email protected]